Docenten: Lieke Herpers & Hans Hoogvorst
Gastdocent Cormac Russell

 

In Nederland zijn we al decennia op zoek naar hoe we de positie van ‘de zwakkeren’ in onze samenleving kunnen versterken en omgekeerd naar wat de zwakkeren aan de samenleving kunnen bijdragen. In de Drentse nederzetting Veenhuizen werden vanaf 1823 in drie enorme gestichten tienduizenden arme stadsgezinnen gedrild tot nuttige burgers. Maar wat begon als een bevlogen plan om de onderklasse te verheffen, veranderde al snel in een fuik. (uit ‘Het pauperparadijs, een familiegeschiedenis’ van Suzanna Jansen.)

Als we in de huidige tijd dergelijke keuzes moeten maken, wat zou de kracht van de gemeenschap te bieden hebben? Wat zijn de overtuigingen in onze tijd en welke kunnen, wellicht moeten, we daarvan loslaten?

Gastdocent is Cormac Russel. Hij is lector aan het ‘Asset-Based Community Development (ABCD) Instituut van Universiteit in Chicago. Hij heeft gemeenschappen, organisaties, NGO’s en overheden getraind in de ABCD methodiek en aanverwanten over heel de wereld (waaronder Kenia, Rwanda, Zuid-Soedan, Zuid-Afrika, Engeland, Ierland, Zweden, Canada, Australie en Nederland. Cormac nodigt ons uit de rol van publieke dienstverleners te heroverwegen en legt uit oe een benadering gebaseerd op talenten en mogelijkheden kan leiden tot verbetering van de gezondheid, veiligheid, economie en leefbaarheid van de gemeenschap.

Voor meer informatie, kijk op bovenstaande URL.

Locatie informatie

Nationaal Gevangenis Museum Veenhuizen

Plaats:
Veenhuizen
Straat:
Oude gracht 1
Url:
http://www.gevangenismuseum.nl